Mennyibe kerül egy esküvő DJ 2024-ben?

Mennyibe kerül egy esküvő DJ 2024-ben? 

Valóban megéri ezt a pénzt egy Esküvői DJ? Mire figyeljek egy Esküvői DJ-nél? Sok kérdés merül fel egy nagy esemény, például egy esküvő megtervezésekor, ami teljesen érthető, hiszen erre egyszer kerül sor az életben. Ebben a cikkben megpróbálom bemutatni, hogyan célszerű meghatározni a DJ árait esküvőkre vagy más eseményekre.

 

 

Egyáltalán mi az a DJ?

Először is fontos megkülönböztetni a a DJ-ket. Nagyjából két kategóriáról beszélhetünk:

OBI 1283 2 min %esküvő dj%

Vannak DJ-k, akik egyedi stílusuknak és/vagy saját produkcióiknak köszönhetően értek el bizonyos hírnevet, általában egy adott zenei műfajban.

Így van például David Guettanál, aki EDM produkcióiról ismert; vagy DJ Bobo, aki inkább a 90-es évek popzenéjéről ismert, bár itt el kell mondani, hogy utóbbi inkább táncos és énekes, mint DJ. Emellett vannak DJ-k, akik speciális klubokban játszanak (úgynevezett rezidens DJ-k), és erről híresek. Mint én is, több esküvő dj klubokban is szokott rezidensként játszani (amit leginkább a téli szezonban tudunk megvalósítani), de többnyire itt is egy zenei stílust szoktunk játszani.

Ha olyan DJ-t keresel, akit zeneileg kedvelsz, azt tudnod kell, hogy nagyon magas szintű szakértelemmel rendelkezik az adott műfajában, de azon túl lehet rugalmatlanabb is: nem biztos, hogy hallani fogsz tőle egy eredti a Backstreet Boyst. Így talán kezd is kialakulni az első probléma: lehet, hogy egy DJ megfelel a személyes ízlésednek, vagy annyira kedvenc, hogy szinte minden buliján részt vesztek, de van még néhány ember az esküvőn, akik nem feltétlenül kedvelik ezt a stílust. Ebben az esetben célszerűbb az adott Dj-t egy-két óra erejéig meghívni, mint sztárvendég.

Itt jön képbe a profi esküvői DJ.

Az esküvő dj választása átmenetet jelent az esküvő és a kedvelt bulik között. Egy esküvő dj-n több tízezer zenei adatbázisa van, ahol magabiztosan kérhetsz egy Éjjel Soha Nem érhet véget retro slágert, de David Guetta legújabb számát is hallgathatod. Ezen kívül lehetőséged van a kedvenc, adott zenei stílusod egyeztetésére is a Dj-vel, amit célszerű a hajnali órákra tervezni, de egy tapasztalt esküvő dj szakmai felkészültségét mi sem bizonyítja jobban, hogy az általatok kedvelt zenei irányból is felkészül. Például egyik esküvőn az utolsó órákat Nigel Stately zenéivel zártam, hiszen a pár és a barátok is nagy rajongói Gézának, és a bulit még hosszabbítani is kellett, hiszen annyira élvezték a bulit.

 

Jöjjön a várt kérdés, Mennyibe kerül egy esküvő DJ 2024-ben?

Az esküvői DJ költsége szakmai tapasztalattól és felszereléstől függ, illetve, hogy milyen egyéb szolgáltatásokra van szükségetek a nagy nap folyamán. Sok új DJ próbálja kínálni szolgáltatásait meglepő olcsó áron, vagy több éve változatlan áron és ennek természetesen „szerencsés kimenetele” is lehet, és egy nagyszerű buliban lehet részetek. De azért ahogy minden tapasztalt esküvő Dj, így én sem ajánlom az olcsóbb szegmensben lévő esküvő Dj-k választásával. Egy tapasztalt esküvői DJ-k tisztában vannak, hogy felelőséggel tartoznak a buli iránt és mindig azon lesz, hogy a lehető legjobb bulit csinálja nektek, a saját zenei ízlését itt kizárva, hallottam már olyan esküvőről, ahol az idős kora ellenére a Dj egy techno bulit akart csinálni, amit a pár egyenesen utált, így a végén éjfélkor inkább hazaküldték a zenei szolgáltatót, összességében nem is volt annyira olcsó az a szolgáltató.

Agárdi Gábor esküvői fotós kolléga minden évben készít egy kimutatást arról, hogy mennyibe kerül egy-egy szolgáltató, ebből arra is kérdést kaptok, hogy milyen áron dolgozik egy esküvő DJ mellett más szolgáltató is. Természtesen mivel Esküvő Dj vagyok, így csak a Dj árakról beszélek, ebből a statisztikából kiderük, hogy a szolgáltatói kérdőív alapján ~280.000 Ft-ba kerül egy Esküvői DJ 2024-ben, átlagban egy +-10-20%-os szokott lenni az eltérés egyes szolgáltatóknál, így célszerű ezen az áron kalkulálnotok.

Az árakból látszik, hogy tavalyi évhez képest egy 10%-os emelés látszik. Így meg is van a válasz, hogyha valaki ezen ár feléért, vagy még olcsóbban vállalná a nagy napotokat, ott mindenképp nézzetek rá a szakmai múltjára, technikai hátterére. 😊

OBI 1387 2 min %esküvő dj%

Szakmai tapasztalat?

Hiszen az egyik legfontosabb tényező a DJ tapasztalata. Egy tapasztalt DJ tudja, hogyan igazítsa az ifjú pár zenéit a vendégek kívánságaihoz. Egy jó DJ képes folyamatosan figyeli a táncparkettet és annak megfelelően próbálja folytatni a bulit. Egy kevésbé tapasztalt DJ, egy nem megfelelő zenével vagy technikai hibákkal tönkreteheti az egész bulit, és a vendégek arról fognak beszélni, hogy az esküvő, ahol a Dj-nek megállt a technikája, vagy ahol zenét sem lehetett kérni. Hallottunk néhány rémtörténetet az elmúlt években, és ezt tényleg nem kívánjuk senkinek.

 

Felszerelés és megfelelő mennyiségű zeneszám?

Mindig a zenei szolgáltató érkezik a legnagyobb és legnehezebb zenei technikával, így mindenképp számolni kell, hogy egy Dj az utazáson kívül rengeteg időt tölt el a ki és bepakolással, illetve az össze és szétszereléssel is, emellett mindig időt szánunk, hogy előzetesen megbeszélt stílusokból egy kezdő lejátszási listát is elkészítsünk, hogy a bulit mindenképp a ti kedvenceitekkel indítsuk, amíg felmérjük a vendégek zenei ízlését is 😊

Így semmiképp se úgy tekintsetek egy esküvő Dj-re, aki csak odaáll és megnyomja a start gombot, a végén pedig elköszön, ezek inkább a fentebb említett rezidens Dj-kre jellemző, akik a bulijukon egy kész szetthez állnak hozzá, maximum pendrive-ot és fejhallgatót visznek magukkal, de mint írtam más szakma a kettő.

Egy másik fontos tényező a technika minősége. Egy professzionális DJ folyamatosan belefektet a kiváló minőségű hang- és fénytechnikába, amit évről évre próbálunk fejleszteni, hogy a lehető legjobb hangzást, hangulatot biztosítsuk számotokra. Egy tapasztalt DJ széles zenei választékkal is rendelkezik, amely a vendégek minden zenei ízlését lefedi. Nem tanácsolok olyan Dj választását, aki nem játszik kéréseket az esküvőtökön.

 

Biztosítanom kell a DJ-nek egy lejátszási listát?

Nem, de célszerű a DJ-nek átadni egy listát azokról a dalokról, amelyeket mindenképpen meg akarsz hallgatni, másrészt fel tudja mérni a zenei ízléseteket is, így mindenképp olyan stílusban próbál zenélni, hogy ne csak a vendégek, hanem ti is jól érezzétek magatokat. Szerződéskötést követően mindig adok a pároknak egy korszakokra és stílusokra bontott Spotify lejátszási listát, így nekem bármikor vissza tudja küldeni a pár a kiválasztott kedvenceit.

 

A DJ mindent hoz magával, vagy a hang- és fénytechnikáról magamnak kell gondoskodnom?

Ez a DJ-től függ. Én komplett hang és fénytechnikával szoktam érkezni az esküvőre, így az árat is így szoktam adni a pároknak. Van lehetőség falvilágításra surlófények bérlésére is, szertartáshangosításra, vagy köd- és szikragépre is. A fent említett ár általában a komplett hang és fénytechnikára vonatkozik, természetesen, ha csak egy Dj-re van szükségetek saját keverővel, sokat tudtok faragni az áron, de ebben az esetben csak a jó zenét tudja számotokra biztosítani, a hangzásért nem ő felel 😊

NEW 7625 2 min %esküvő dj%

Remélem írásommal, ötletet tudtam adni nektek 🙂